Intretinerea porumbeilor

Ca orice pasare, si ca orice porumbel, porumbelul de carne iubeste perioada insorita si calduroasa a anului, perioada care se remarca si printr-un numar mare de descendenti obtinuti.

Regula de baza e “rasa, masa, casa’.

Cum asupra rasei e mai greu sa intervina, fiind o activitate care necesita cunostinte de genetica si timp dedicat acestei activitati, orice crescator trebuie sa inteleaga ca are un mare impact asupra adapostului si prin urmare asupra microclimatului care se formeza in interiorul acestuia, care prin conditiile oferite va favoriza mai mult sau mai putin obtinerea rezultatelor asteptate.

Dintre factorii de microclimat, cei mai importanti ar fi umiditatea, circulatia aerului si perioada de iluminat, care de cele mai multe ori este numai naturala, deci foarte importanta este pozitionatea crescatoriei si folosirea unor materiale care sa permita razelor luminoase patrunderea in interiorul constructiei. Este cunoscuta actiunea binefacatoare a luminii solare asupra mamiferelor in general, dar mai ales asupra pasarilor, pe langa scaderea umiditatii din adapost consecutive actiunii acestora, lumina are rol in sintetizarea anumitor vitamine, in special sintetizarea vitaminei D, si actuinea consecutiva stimulilor luminosi asupra unor glande endocrine cu rol in eliberarea unor hormoni, care la pasari determina activarea bioritmului si respectiv inceperea perioadei de reproductie.

Un furaj de calitate alaturi de oferirea apei potabile in conditii propice sunt conditii esentiale in orice crescatorie.

Trebuie tinut cont de particularitatile fiziologice ale pasarilor privind digestia, si oferirea la discretie a asa-numitului grit, care are ca baza nisipul pentru tineret si pietricele de dimensiuni variate, pentru adulti.

De retinut

Daca hranirea se face prin alimentare la discretie cu ajutorul hranitoarelor automate, cu mazare, porumb si grau, se va observa un consum preferential, variat in timpul anului, care depinde de nevoile fiziologice, si are la baza 3 principii:

*** nutritia de subzistenta (conservarea nevoilor si a greutatii corporale, care consuma pana la ¾ din energie la o temperatura stabila)
*** reproductie-stabilirea si cresterea performantelor
*** naparlire si formare de primavera (pregatirea unui nou sezon reproductiv).

Astfel, variatia nivelului de energie si proteina in alimentatie, are la baza acoperirea nevoilor individuale, in functie de perioada respectiva.

Schimbarea nivelului energetic si variatia nivelului proteic, evidentiata prin consumul unei anume cereale, preferentiale, a aratat un consum aproape constant de grau(18-22%), in timp ce consumul de mazare pe imp de iarna se situeaza undeva la 36-38%, iar din mai pana in septembrie procentul de mazare variaza intre 42 si 44%. In timpul perioadei de reproductie intense(primavara si vara) si in timpul naparlirii(august-octombrie) a crescut cererea de proteina, mai exact dde aminoacizi esentiali, si anume metionina si lizina.

In sezonul rece, la temperaturi joase, si un nivel de crestere si performante reproductive mai scazute, dar si cresterea nivelului de energie pentru intretinere, au nevoie de un nutret cu un nivel energetic crescut, crescand astfel consumul de porumb.

© Crescătoria Gorby. All Rights Reserved.

Designed by Cătălina Design